Dette gleder vi oss til på filmfronten i mai

Cannes Film Festival, Godzilla med Bryan Cranston og ny X-Men-film er blant høydepunktene.

b
a

Cannes Film Festival
14. mai kickstarter filmfestivalenes filmfestival langs La Croisette i Cannes. Gjennom festivalens 11 dager vil igjen kjente og ukjente filmfolk valfarte mellom program i Palaise de Festival, og påfyll av drinks i baren på ærverdige hotell Carlton. Juryen ledes i år av Jane Campion, som blant annet har med seg Sofia Coppola, Wilhelm Dafoe og Nicolas Winding Refn til å avgjøre hvem som stikker av med de gjeveste prisene i hovedkonkurransen. Joachim Trier sitter for øvrig i juryen for kortfilm.

Tar man en nærmere titt på årets program er det mye å se frem til. Åpningsfilmen (som ikke er med i konkurransen) blir Olivier Dahans Grace of Monaco, med Nicole Kidman i hovedrollen. David Cronenberg er tilbake med ny film med sin nye yndling Robert Pattinson, denne gangen i et skråblikk på Hollywoods mange sider. Belgias største filmnavn, Dardenne-brødrene kommer til den lille havnebyen med ny film, og dette samme gjør de britiske veteranene Mike Leigh og Ken Loach, samt Jean-Luc Godard. Nok av veteraner som gjør nye ting, med andre ord, men også talenter som kanadiske Xavier Dolan kommer til Cannes for å vise filmene sine. Se ellers opp for Ryan Goslings regissørdebut Lost River Un Certain Regard-delen av programmet.
cannes-film-festival

Godzilla
I den ultrastolte Godzilla-historien som blant annet inneholder Matthew Broderick i helterolle og et helt vilt nordkoreansk bidrag er det denne gangen Bryan Cranston (Breaking Bad) som skal prøve å drepe det latterlig store, radioaktive monsteret. Ut i fra de mangfoldige trailerne om filmen blir dette storslått katastrofefilm av godt, gammelt merke. Med på laget er dessuten Juliete Binoche, David Strathairn og Sally Hawkins, så det kan absolutt være at dette blir en ganske bra opplevelse. Filmen har norgespremiere 14. mai.

Festvisning av Goldfinger på Kino Victoria
22. mai blir det arrangert festvisning for 292 spesialinviterte gjester av den kanskje best James Bond-filmen av dem alle; Goldfinger. Kinoen vil for anledningen bli forvandlet til noe som kan minne om et kasino i som snytt ut av Bond-universet. Det blir utstilling av en Aston Martin, servering av Dry Martinis i tillegg til besøk av to svært prominente gjester. Disse er den oscarvinnende lyddesigneren Norman Wanstall (i tillegg til å jobbet med Goldfinger har han bidratt på filmer som Barry Lyndon) og Bond-piken Margaret Nolan. Disse vil holde en Q & A etter visningen av filmen. Dagen etter vil det på grunn av stor pågang bli holdt en publikums av den ikoniske filmen fra 1964. Wanstall og Nolan vil delta på denne også.
Goldfinger_1618357c

X-Men: Days of Future Past
Den nye X-Men-filmen gir oss det beste fra to verdener når Wolverine (Hugh Jackman) reiser i tid og møter alles yndlingsmutanter både i ung og eldre versjon. Det vil si både Michael Fassbender og Ian McKellen som Magneto, og både James McAvoy og Patrick Stewart som Charles Xavier. Etter Matthew Vaughns oppløftende X-Men: First Class i 2011, er det nå igjen Bryan Singer som tar fatt på historien om de legendariske mutantene, uten at det nødvendigvis er noen ulempe. Premiere 23. mai.

Maleficent
Endelig en film som omhandler Snøhvit-universet som ikke har fokuset på den blodfattige prinsessen. Her er det heller den onde Maleficent som er i fokus, gestaltet av en Angelina Jolie som ser ut til å være toppform. Store pluss for tidenes sørafrikaner (etter Desmond Tutu og Nelson Mandela), Sharlto Cooper, på rollelisten. Filmen kommer på norske kinoer 30. mai.